Schuim op de oude RWZI West
Schuim op de oude RWZI West 

Ik heb allerlei ontwikkelingen (soms letterlijk) zien langskomen op de rioolwaterzuivering, zoals de fosfaten uit zeepsop die in de zuiveringsstap met lavastenen voor extreme schuimvorming zorgden, en de ophoping van condooms toen er meer aandacht kwam voor safe-seks.

Ik ben zelf ooit begonnen op het laboratorium van de rioolwaterzuivering West aan de oostelijke oever van de Sloterplas. Er staan nu woningen en een paar onderdelen van de oude zuivering staan er nog. Vroeger lagen er lavastenenbedden om het afvalwater te zuiveren. En later zag ik op foto’s dat er vroeger dus de schuimkoppen over de lavastenen liepen, over het hele terrein en ook over de hele buurt heen. De lavastenen hebben er best nog wel lang gelegen ook toen er al nieuwe de technieken waren ontwikkeld. Het was wel grappig dat ik die lavastenen in mijn aquarium thuis had zitten. Want dat was weer nodig voor de waterhuishouding van mijn aquarium. Werden die stenen dan gebruikt voor het zuiveren van het water? Toen gooiden ze daar gewoon water overheen. Maar ja, toen had je nog heel veel fosfaten in de wasmiddelen zitten. Dus dat schuimde als een gek en dat schuim dat waaide natuurlijk alle kanten op. Dus dat was eigenlijk niet zo’n denderend succes.

Ik heb ook gezien dat er op een bepaald moment in de tijd van de promotie safe seks het gebruik van condooms meer werd. De mensen gooiden ze dan gewoon in de wc. Er was toen helemaal geen voorlichting over wat je wel en niet in de wc moest weggooien. Dus op een bepaald moment zaten die voorputten helemaal vol met wattenstaafjes, maandverband en condooms. Dat was een heel apart en raar gezicht om te zien. Tegenwoordig proberen we natuurlijk via Social Media mensen ervan te doordringen dat ze een aantal dingen niet in het riool moeten gooien. Dat werkt niet altijd want mensen gooien nog steeds het vet door de put of gootsteen. Zelfs mijn moeder begrijpt het nog steeds niet helemaal! Je moet het toch ook kwijt en ze is dat al dertig, veertig jaar gewend zo. Dan zeg ik: “Nee mam, dan pak je een kartonnetje, doe je het daarin en gooi netjes in de prullenbak, dan komt het beter aan.” “Ach sodemieter op” zegt ze dan altijd tegen mij. Op z’n Amsterdams hoor. Ze kan er echt niets aan doen, ze is 79 dus ik kan haar geen nieuwe trucjes meer leren.

Marcel hermanns

Marcel Hermanns