Afbeelding challange historie
Eureka-momenten tijdens de Maand van de Geschiedenis 2023

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft een lange geschiedenis. Het eerste waterschap in het AGV-gebied ontstond al in 1423. In totaal zijn zo'n 176 polders en veenderijen via fusies uiteindelijk het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de uitvoeringsorganisatie Waternet geworden.  Archieven van die organisaties zitten in ons historisch archief. Vol met officiële documenten die te maken hebben met de taken en het bestuur van een waterschap en de uitvoeringsorganisatie. Persoonlijke ervaringen van betrokkenen bij waterbeheer zijn echter als een speld in een hooiberg te vinden. Daar wilden wij verandering in zien.

In oktober 2023 stond tijdens de Maand van de Geschiedenis het thema Eureka! centraal. Het team Archieven en het programma Onderzoek & Innovatie haalden de hele maand uiteenlopende, bijzondere, mooie en unieke persoonlijke verhalen bij collega's op. Dat ging via een Winnovatie Challenge met de volgende oproep:

Welke goede ideeën of baanbrekende inzichten heb je tijdens je loopbaan of betrokkenheid bij het waterbeheer gehad? Laten we elkaar inspireren met persoonlijke Eureka-momenten, en verlevendig de kennis over de water- en waterschapssector!

Grote en kleine ervaringen die nieuwe antwoorden gaven en ook weer nieuwe vragen opriepen. Die onbegrensde nieuwsgierigheid prikkelen met een stelling, techniek of inzicht, en waar wij weer op kunnen voortbouwen met het zorgen voor droge voeten en schoon en voldoende (drink)water.  

 Deze verhalen zijn gebundeld in deze digitale uitgave.
Team Archieven en programma Onderzoek & Innovatie Waternet en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

https://winnovatie.nl/challenges-openbaar/2537955.aspx?t=Wat-was-jouw-Eureka-moment-in-de-waterschapssector-