Droge voeten in Amsterdam
Droge voeten in Amsterdam

Toen ik bij het waterschap kwam werken, besefte ik pas dat de waterafvoer in Amsterdam via de grachten naar gemaal Zeeburg gaat. Dit systeem zorgt ervoor dat Amsterdam droge voeten houdt, iets wat ik me nooit had gerealiseerd toen ik vroeger door de stad liep.

Voorheen reed ik door Amsterdam langs de grachten. Als het dan regende heb ik mij helemaal nooit gerealiseerd dat er ook achterland is en dat het water ergens naar toe moet om af te wateren. Dus ik heb mij nooit gerealiseerd dat we daadwerkelijk bezig waren met het peil in de grachten. Ik dacht “Het valt gewoon en het stroomt ergens logischerwijs naar toe.” Dat besef dat dat anders was, kwam toen ik hier twee maanden werkte en ik erachter kwam dat het voor een groot deel afhankelijk is van het gemaal Zeeburg. Dat de afwatering van onze boezem door de grachten richting Zeeburg gaat. Dat is haast onbegrijpelijk, dat er een zo’n plek, zo’n gebouw, ervoor zorgt dat wij in heel Amsterdam en achter Amsterdam droge voeten houden. En dat had ik mij nooit gerealiseerd voordat ik bij het waterschap kwam werken.

Haitse Kreek

Haitse Kreek